Succes med indvendig efterisolering på Munkebjerg Bed & Breakfast

25. november 2018

Anne og Steen Petersen overvejede i mange år, hvordan de skulle efterisolere det gamle hovedhus fra 1800-tallet. En udvendig efterisolering ville ødelægge de smukke gesimser, og de var nervøse for risikoen for skimmelsvamp ved en indvendig isoleringsløsning.

/referencer-cfb

Succes med indvendig efterisolering på Munkebjerg Bed & Breakfast

25. november 2018

 

 

 

Anne og Steen Petersen overvejede i mange år, hvordan de skulle efterisolere det gamle hovedhus fra 1800-tallet. En udvendig efterisolering ville ødelægge de smukke gesimser, og de var nervøse for risikoen for skimmelsvamp veden indvendig isoleringsløsning. Først da de hørte om H+H’s Comfortblok, fik de mod på at gå i gang.


Lidt uden for Vejle ligger en gammel firlænget gård og putter sig op ad Munkebjerg Skov, ikke langt fra Vejle Fjord. Når man træder ind på gårdspladsen, ligger det smukke hovedhus fra 1842 lige fremme med skovens træer som bagtæppe. Det står velholdt med gule pudsede mure, rustikhjørner og gesimser og har de sidste 25 år været hjem for Anne og Steen Petersens familie. Men selvom familien har været glade for deres hjem, har de gamle mure udfordret dem om vinteren. ”Jeg havde sådan et lille kontor mod øst, og om vinteren sad jeg med elektriske varmetæpper for ikke at fryse. De gamle mure er jo massive uden hulmur, og selvom radiatorerne var rødglødende, nåede varmen aldrig rigtig ud i hjørnerne på grund af strålekulden. Tværtimod var murene kolde og vinduerne fulde af kondens”, fortæller Anne Petersen.


Efterisolering uden skavanker
Det tog dog mange år, før de kom i gang med at efterisolere de kolde mure i hovedhuset. Dels fordi de først skulle indrette de gamle stalde til de værelser og ferielejligheder, der i dag udgør Munkebjerg Bed & Breakfast, dels fordi de ikke vidste, hvordan de skulle gribe det an. ”Jeg turde simpelthen ikke lave sådan en almindelig indervæg på grund af risikoen for skimmelsvamp”, fortæller Steen Petersen. ”Vi overvejede også at isolere udvendigt, men så ville vi jo komme til at dække alle gesimserne, og det, syntes vi, ville være synd. Samtidig ville det også betyde, at vi blev nødt til at gøre noget ved taget. Det har ikke udhæng, så hvis vi begyndte at gøre murene tykkere udefra, ville det blive et problem”, fortsætter han.

Den kapillaraktive Comfortblok blev løsningen
Først da medarbejdere fra H+H kom og overnattede på parrets Bed & Breakfast i forbindelse med en byggerimesse, kom der hul på bylden. ”Ja, så en aften inviterede de os over, og så sad vi og diskuterede det her. De kunne så fortælle om denne her nye blok, Comfortblokken, og så kom de over og kiggede på det og sagde, at Comfortblokken var bygget lige præcis til sådan et projekt her”, fortæller Steen Petersen. ”Da jeg så hørte, at blokken var diffusionsåben, så murene kunne ånde, og så de gamle mure yderst ikke frøs for meget, syntes jeg, det lød godt. Ellers ville jeg have været meget skeptisk”, siger han videre.


H+H Comfortblokken er designet til indvendig efterisolering af murede facader af tegl, letklinkerbeton eller porebeton, typisk i ældre huse bygget før bygningsreglementet i 1977. Den består af isolerende porebeton i pladeform og har kapillaraktive egenskaber. Det betyder, at materialets porestruktur tillader fugttransport ved kapillarsugning. H+H Comfortblokken kan altså suge fugt til sig og afgive den igen. Det minimerer risikoen for, at fugt kondenserer indvendigt på den gamle ydermur, som er kold. Fugt i kombination med kolde vægge kan danne grobund for skimmelsvamp, og derfor vil selv små utætheder i konstruktionen af en traditionel forsatsvæg øge risikoen.

”Fugtteknisk er Comfortblokken en mere robust løsning end for eksempel forsatsvægge på grund af blokkens kapillaraktive egenskaber. Samtidig får man et bedre indeklima, fordi temperaturen på bygningens indvendige overflade øges, og gener som kuldestråling og kuldenedfald bliver reduceret. Og så får man også et mindre varmetab gennem ydervæggene”, siger Peter Grønberg Hansen, Master i bygningsfysik, H+H Danmark A/S.

Skepsis afløst af begejstring
Da familien havde besluttet sig for at efterisolere huset med Comfortblokken, hyrede de et par håndværkere til at hjælpe med arbejdet. Den ene håndværker havde tidligere arbejdet med indvendig isolering, og han syntes, det var en dårlig idé. ”Han sagde, at det, han havde arbejdet med, var sådan noget blødt noget, nærmest som oasis, som man lige kunne stikke en finger ind i. Han var skeptisk, fordi man ikke ville kunne skrue noget op i væggene. Så måtte jeg forklare ham, at det her var noget helt andet. Comfortblokken er jo hård, ligesom når man tænker traditionel gasbeton”, siger Steen Petersen.

Efterhånden som håndværkerne gik i gang med at arbejde med blokkene, blev de mere positive. ”Ja, de blev ret glade for at arbejde med blokkene. Da først vi havde fået lavet vores 150 år gamle mure nogenlunde lige ved at trække dem op med mørtel, gik det bare derudad. De var meget lette at arbejde med”, fortæller Steen Petersen.


Moderne boligkomfort i historiske rammer
I dag er det, som var Annes kontor, blevet en del af det store køkken-alrum med dobbeltdøre ud mod den østvendte morgensolsterrasse, og kontoret rykket ned i den anden ende af huset. I forbindelse med at hele hovedhuset blev efterisoleret, rykkede parret også rundt på rumindretningen og benyttede lejligheden til at udskifte gamle rør og ledninger. ”Nu ved vi, at alt er i orden, og at vi ikke skal i gang her igen”, fortæller Steen Petersen.

Resultatet er et smukt gammelt hus, som lever op til nutidens krav om komfort. ”Det var netop komforten, vi gik efter, og det må man sige, vi har fået. Der er ikke længere kondens i vinduerne. Strålekulden er helt væk, og vi har fået et virkelig behageligt indeklima. Om det blæser, regner eller sner, så er her samme temperatur”, siger Steen Petersen.
Og Anne? Hun har lagt de elektriske varmetæpper langt væk.


  


Se mere på livikolderum.dk

 

 

  

Firmadomicil opført med H+H Termoblokken™. Bygningen rummer mange spændende løsninger bl.a. den flotte tagterrasse. Domicilet er opført i 2018 og ligger i Nordsjælland. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Kridthøj Huse - H+H Termoblokken™

På hjørnet af Saralyst Allé og Kridthøjvej i Aarhus er der opført 6 nye flotte rækkehuse kaldet Kridthøj Huse. H+H Termoblokken™ er anvendt i facaden.

/reference-tb-9

Kridthøj Huse - H+H Termoblokken™

Bebyggelsen består af 6 boliger og er opført som rækkevillaer orienteret mod middags og eftermiddagssolen.

Boligselskabet bag byggeriet er Saralyst Ejendomsudvikling og hovedentreprenøren på projektet er Thylands Tømrer Aps med Bjarne Thyland i spidsen.

 

Billeder: Saralyst Ejendomsudvikling A/S

Flotte nutidige rækkehuse - H+H Multipladen®

H+H har været med til at levere Multipladen® til disse nyopførte rækkehuse i Tilst ved Aarhus.

/reference-mp-3

Flotte nutidige rækkehuse - H+H Multipladen®

H+H har været med til at levere Multipladen® til disse nyopførte rækkehuse i Tilst ved Aarhus.
Her kan du læse mere om H+H Multipladen®.

Eksklusive rækkehuse, Dragør - H+H Vægelementet®

På Vierdiget i Dragør, Amager, har bygherre Lind & Risør A/S opført eksklusive rækkehuse beliggende direkte til Øresund. I forbindelse med projektet har vi bl.a. leveret H+H Vægelementet® til bagmure.

/reference-ve-1

Eksklusive rækkehuse, Dragør - H+H Vægelementet®

På Amager er der opført disse lækre rækkehuse med H+H Vægelementet® Få mere information om H+H Vægelementet® her...

Fotos: Venligst udlånt af Lind & Risør A/S.

Firmadomicil, Ørestaden - H+H Murblokken® og Vægelementet®

Firmadomicil, skillevægge i kælderetage opført med H+H Murblokken® og Vægelementet®

/reference-mb-1

Firmadomicil, Ørestaden - H+H Murblokken® og Vægelementet®

Ved Ørestaden er der brugt H+H produkter til byggeriet af hovedsæde for en større dansk bank.
H+H har leveret Murblokken® og Vægelementet® anvendt som skillevægge i kælderetage.
Her kan du læse mere om H+H Murblokken® og H+H Vægelementet®.

Spændende etagebyggeri i flere niveauer - H+H Multipladen®

På den tidligere GASA-grund i Tilst ved Aarhus har H+H leveret Multipladen® til skillevæggene.

/reference-mp-2

Spændende etagebyggeri i flere niveauer - H+H Multipladen®

På den tidligere GASA-grund i Tilst, Aarhus, er der opførst etagebyggeri i flere niveuaer, H+H har leveret Multipladen® til skillevæggene.
Læs mere om H+H Multipladen her...

AARhus - H+H Multipladen®

Arkitektonisk spændende bygning i forskudte niveauer.

/reference-mp-1

AARhus - H+H Multipladen®

Store terrasser, flotte balkoner, stor grøn gårdsplads og lejligheder sammen med en fantastisk udsigt over havet og Aarhus by.
H+H har leveret skillevæggene i form af H+H Multipladen® til denne imponerende bygning.
Læs mere om H+H Multipladen her...

Unik liebhavervilla - H+H Termoblokken™

Liebhavervilla designet og inspireret af en gensidig beundring for de amerikanske vestkyst case-study houses opført med bl.a. H+H Termoblokken™. Fremstår bl.a. med en hvidpudset facade med H+H pudssystem.

/reference-tb-8

Unik liebhavervilla - H+H Termoblokken™

CPH House by SPOL er designet og inspireret af en gensidig beundring for de amerikanske vestkyst case-study houses og kundens ønske om et design integreret i og med naturen. Dele af husets facade er pudset med H+Hs pudssystem. Villaen er opført i 2018/19 og ligger i Nordsjælland. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Se mere til CPH House i videoen her...

Tilbygning til skole - H+H Kalksandsten

Tilbygning til skole opført med H+H Kalksandsten.

/reference-ks-1

Tilbygning til skole - H+H Kalksandsten

Tilbygning til skole opført med Kalksandsten. Tilbygningen er opført i 2019 og ligger i Sønderjylland. Få mere information om H+H Kalksandsten  her...

Firmadomicil med flotte detaljer - H+H Termoblokken™

Firmadomicil opført med H+H Termoblokken™. Hvidpudset med H+Hs porebetonpuds.

/reference-tb-7

Firmadomicil med flotte detaljer - H+H Termoblokken™

Firmadomicil opført med H+H Termoblokken™. Bygningen rummer mange spændende løsninger bl.a. den flotte tagterrasse. Domicilet er opført i 2018 og ligger i Nordsjælland. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Moderne og stilsikker funkisvilla - H+H Termoblokken™

Flot og stilsikker funkisvilla opført med H+H Termoblokken™. Hvidpudset facade med H+H pudssystem.

/reference-tb-5

Moderne og stilsikker funkisvilla - H+H Termoblokken™

Flot og stilsikker funkisvilla opført med H+H Termoblokken™. Hvidpudset facade med H+H pudssystem. Villaen er opført i 2016/17 og ligger i Aarhus-området. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Spændende villa i forskudte niveauer - H+H Termoblokken™

Arkitektonisk spændende villa i forskudte niveauer.

/reference-tb-4

Spændende villa i forskudte niveauer - H+H Termoblokken™

Arkitektonisk spændende villa i forskudte plan opført med H+H Termoblokken™. Villaen er opført i 2016/17 og ligger i Østjylland. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Moderne kvalitetsvilla med flotte detaljer - H+H Termoblokken™

Moderne kvalitetsvilla opført med H+H Termoblokken™. Hvidpudset med H+Hs porebetonpuds.

/reference-tb-3

Moderne kvalitetsvilla med flotte detaljer - H+H Termoblokken™

Moderne kvalitetsvilla opført med H+H Termoblokken™. Villaen rummer mange spændende løsninger bl.a. den flotte tagterrasse. Villaen er opført i 2016/17 og ligger i Østjylland. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Liebhavervilla med udsigt til Roskilde Fjord - H+H Termoblokken™

Liebhavervilla opført med H+H Termoblokken™ og pudset. Beliggende med smuk udsigt over Roskilde Fjord. Der er kælet for detaljerne i denne smukke villa.

/reference-tb-2

Liebhavervilla med udsigt til Roskilde Fjord - H+H Termoblokken™

Smuk liebhavervilla opført med H+H Termoblokken™. Der er kælet for detaljerne i denne gennemførte villa, som ligger med en betagende udsigt over Roskilde Fjord. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...

Flot villa kombineret med erhverv - H+H Termoblokken™

Kombineret villa og erhverv opført i H+H Termoblokken™ i Nordsjælland 2016/17.

/reference-tb-1

Flot villa kombineret med erhverv - H+H Termoblokken™

Gennemført villa kombineret med erhverv opført med H+H Termoblokken™ i Nordsjælland 2016/17. Få mere information om H+H Termoblokken™ her...